Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία

 

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία

Ο βασικότερος στόχος κάθε ανθρώπου είναι η ποιοτικότερη ζωή. Αυτή αποτελεί δημιούργημα υγιών σχέσεων, που επιτυγχάνονται μέσω υγιούς επικοινωνίας ως επακόλουθο της ικανότητας ανάπτυξης υγιούς διαλόγου. Η δυνατότητα εύστοχης έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, η οργάνωση της σκέψης, η διατύπωση ορθών και εύλογων επιχειρημάτων, η αντικειμενική οπτική ως προς τις ποικίλες και διαφορετικές απόψεις και η ορθή αξιολόγηση αξιοπιστίας των πληροφοριών αποτελούν θεμελιώδεις δεξιότητες ενός αποτελεσματικού διαλόγου.

Πώς όμως μπορούν να καλλιεργηθούν οι παραπάνω δυναμικές; Το κλειδί είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης της γλώσσας, που πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα του εκπαιδευτικού. Αρχικά, ο εκπαιδευτικός οφείλει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του σήμερα κάθε φορά που καλούνται να παράγουν κείμενο ή να αναπτύξουν ολοκληρωμένο διάλογο. Η γλωσσική πενία, οι περιορισμένες ιδέες και η ανικανότητα εύρεσης επιχειρημάτων σε συνδυασμό με την αδυναμία διατύπωσης αυτών αποτελούν πυλώνες του προβλήματος και ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να τις απαλείψει. Έτσι, αυτός οφείλει να εφεύρει τρόπους, ώστε να ενισχύσει τα προτερήματα ενός μαθητή και να καλυτερεύσει ή να εξαλείψει εξ ολοκλήρου τα τρωτά του σημεία.

Πώς όμως θα το πετύχει αυτό; Η πρωταρχική του υποχρέωση είναι να θέσει κάποιους στόχους, τους οποίους κάθε φορά μπορεί να βελτιστοποιεί και να προσαρμόζει στις ανάγκες κάθε μαθητή. Έτσι, έχω θέσει και εγώ τους δικούς μου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν κάποιες εκπαιδευτικές τεχνικές στοχεύω στην πραγματοποίηση αυτών.

 

Εκπαιδευτικοί Μέθοδοι, Πρακτικές & Εργαλεία Διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας