Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
11.08.2023 2023-08-24 18:49Αρχαία Ελληνική Γλώσσα
Αρχαία Ελληνικά
Η αγάπη μου για τη γλώσσα δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών, αλλά επεκτείνεται και σε αυτή των Αρχαίων Ελληνικών. Αντιμετωπίζοντας τη γλώσσα ως βασικό εργαλείο έκφρασης και σκέψης η αρχική επιδίωξή μου είναι η πειθώ γύρω από την κεφαλαιώδους σημασία και αξία της εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και κατά επέκταση η διδασκαλία αυτής μέσω κατάλληλων διδακτικών εργαλείων που δεν είναι άλλα από τα αρχαία ελληνικά κείμενα.
Μιλώντας όμως για την αξία εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έχει χαθεί, δεν είναι «νεκρή» γλώσσα, αλλά έχει επιζήσει, συνεχίζει να υπάρχει και να έχει συνέχεια στο χρόνο, αφού σήμερα τη μιλάμε ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε. Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αρκεί να σκεφτούμε κάποιες σύνθετες ή παράγωγες λέξεις της νέας ελληνικής γλώσσας και κάνοντας ετυμολογική ανάλυση θα διαπιστώσουμε ότι προέρχονται από λέξεις της αρχαίας ελληνικής από την εποχή ακόμη του Ομήρου. Τέλος, ας έχουμε στο μυαλό μας τα λόγια ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες Ποιητές, του Οδυσσέα Ελύτη «Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές.»
Εκπαιδευτικοί Μέθοδοι, Πρακτικές & Εργαλεία Διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών
Σύμφωνα με έρευνα του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Διαγνωστικής Ψυχολογίας τα παιδιά που διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα γίνονται επιδέξια στην αντιγραφή σχημάτων και εικόνων αλλά και στη συναρμολόγηση αντικειμένων. Επιπλέον, η εκμάθηση της ιστορικής ορθογραφίας* συμβάλλει σημαντικά στην ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού σε σημαντικούς τομείς, όπως στις αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της δυσλεξίας. Το παραπάνω συμπέρασμα έρχεται να επιβεβαιώσει η μελέτη περίπτωσης της Αυστραλής Πανεπιστημιακής Ερευνήτριας Kate Chanock με τίτλο «Ηelp for a dyslexic learner fron an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006”, στην οποία περιγράφει πώς μέσω των Αρχαίων Ελληνικών κατέστησε έναν αγγλομαθή δυσλεκτικό μαθητή σε μη-δυσλεκτικό.
* η ετυμολογική προέλευση και συγγένεια κάθε λέξης απ’ όπου συνάγεται η βασική σημασία της και η σχέση της με τις άλλες λέξεις που ανήκουν στην ίδια ετυμολογική οικογένεια λέξεων.