Συχνές Ερωτήσεις
11.08.2023 2023-08-24 18:46Συχνές Ερωτήσεις
Συχνες Ερωτησεις & οι Απαντησεις τους
για το Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Ποια η αξία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας;
Πώς συμβάλλει το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην επαγγελματική επιτυχία?
Πού οφείλεται η ψευδαίσθηση της «παντογνωσίας»;
Η γρήγορη, άμεση και εύκολη πρόσβαση στην όποια διαδικτυακή πληροφορία δημιουργεί την ψευδαίσθηση της «παντογνωσίας» στη νέα γενιά. Η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με την παραγωγική γνώση που προσφέρει ο συνδυασμός συλλογισμού επάνω στη μελέτη συγγραμμάτων. Ο μαθητής είναι αναγκαίο να καταλάβει ότι η διαδικτυακή γνώση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία και τα οφέλη που μπορεί να λάβει μέσω αυτής.
Αποτέλεσμα της ψευδαίσθησης αυτής είναι το «χτίσιμο» μιας γενιάς επιφανειακής αντίληψης των πραγμάτων και δημιουργίας μιας αλλαζονικής αντιμετώπισης της αριστείας (άριστη γνώση). Στη γενιά αυτή όπου η αριστεία παρακμάζει όσοι θα έχουν βαθιά και πραγματική γνώση θα αποκτήσουν σημαντική ισχύ στην μετασχολική τους πορεία.
Συχνες Ερωτησεις & οι Απαντησεις τους
για το Μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας & Γραμματείας
Γιατί να διδαχθεί και να μάθει ο μαθητής Αρχαία Ελληνικά;
Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών συμβάλλει στη βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας;
Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών συμβάλλει στη βελτίωση του λόγου (προφορικού και γραπτού);
Τα μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών συμβάλλει στην όξυνση του νου και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης;
Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών συμβάλλει στην ηθικοποίηση των μαθητών;
Η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών είναι το μέσο αντιμετώπισης της δυσλεξίας;
Σύμφωνα με έρευνα του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Διαγνωστικής Ψυχολογίας τα παιδιά που διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα γίνονται επιδέξια στην αντιγραφή σχημάτων και εικόνων αλλά και στη συναρμολόγηση αντικειμένων. Επιπλέον, η εκμάθηση της ιστορικής ορθογραφίας* συμβάλλει σημαντικά στην ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού σε σημαντικούς τομείς, όπως στις αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της δυσλεξίας. Το παραπάνω συμπέρασμα έρχεται να επιβεβαιώσει η μελέτη περίπτωσης της Αυστραλής Πανεπιστημιακής Ερευνήτριας Kate Chanock με τίτλο «Ηelp for a dyslexic learner fron an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006”, στην οποία περιγράφει πώς μέσω των Αρχαίων Ελληνικών κατέστησε έναν αγγλομαθή δυσλεκτικό μαθητή σε μη-δυσλεκτικό.
* η ετυμολογική προέλευση και συγγένεια κάθε λέξης απ’ όπου συνάγεται η βασική σημασία της και η σχέση της με τις άλλες λέξεις που ανήκουν στην ίδια ετυμολογική οικογένεια λέξεων.
Συχνες Ερωτησεις & οι Απαντησεις τους
για το Μάθημα της Ιστορίας
Γιατί να διδαχθεί και να μάθει ένας μαθητής ιστορία;
Η ιστοριογνωσία είναι το μέσο σύνδεσης με το παρελθόν μας. Μας πληροφορεί για αυτό και μας παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις ρίζες μας και τους προγόνους μας. Ωστόσο η ιστοριογνωσία δεν συνδέεται μόνο με το παρελθόν, αλλά είναι η γέφυρα με το παρόν.
Η ιστοριογνωσία είναι το κατεξοχήν εργαλείο όλων μας, για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε το παρόν. Είναι το μέσο εξήγησης καθετί που συμβαίνει σήμερα. Πώς θα κατανοήσουμε την τεχνολογική εξέλιξη, την πρόοδο στους διάφορους τομείς, την έξαρση διαφόρων κοινωνικών φαινομένων, αν όλα αυτά δεν φιλτραριστούν μέσα από το ιστορικό παρελθόν; Όλα ξεκινούν από κάπου και από κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Η μελέτη και η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι ικανή να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά μας.
Τέλος, η εκμάθηση της ιστορίας κάνει τον μαθητή να σκέφτεται λογικά και αντικειμενικά. Διευρύνει τη σκέψη του, ενισχύει την κριτική του ικανότητα και τον προετοιμάζει κατάλληλα, να αντικρούσει την ιστορική αλλά και τη σύγχρονη παραπληροφόρηση. Μαθαίνοντας να κρίνει και να σχολιάζει κάθε ιστορικό γεγονός είναι σε θέση να κάνει το ίδιο και με τα επίκαιρα συμβάντα.